Olika yrkesroller inom VVS

Det finns en rad olika områden för den som är intresserad av att arbeta inom VVS-branschen. Många tänker på rörmokare när dom här VVS men det finns betydligt fler roller är så. Man kan till exempel jobba med isolering inom industri eller som lärare på en gymnasieskola. Den breda branschen ger goda möjligheter för den som utbildar sig och framtiden är ljus för samtliga roller.

Isoleringsmontör

Som isoleringsmontör i VVS-branschen gör man en bra insats för miljön. När man isolerar rör, pannor och cisterner, som en isoleringsmontör gör, så ser man till att det är möjligt att spara in på energin. Vätskor kan transporteras långa sträckor i rör utan att tappa värme eller kyla. Ett bra exempel på detta är i flerbostadshus där varmvattnet kommer från en panna och transporteras genom isolerade rör och ledningar till varje enskild lägenhet. Man kan även isolera ledningar i industrier som transporterar farligt innehåll. Detta gör man för att minska olycksrisken.

Rörmokare

En rörmokare är förmodligen den som mest förknippas med VVS. Ett annat namn för den här yrkesgruppen är VVS-montör och arbetet innebär att man jobbar till stor del med vatten- och avloppsledningar av olika anledningar. Det kan även handla om installationer för värmeanläggningar och annat och det är ett väldigt varierande yrke. Även här kan man jobba inom industri men man gör också många arbeten hemma hos privatpersoner.

Yrkeslärare

Som yrkeslärare på till exempel gymnasiets VVS- och fastighetsprogram har man möjligtvis själv tidigare jobbar som rörmokare eller inom något annat område i branschen. Syftet är givetvis att undervisa och utbilda nya personer som ska ge sig ut i arbetslivet och det är därför en stor fördel att själv ha jobbat i samma bransch tidigare. Läraryrket skiljer sig en del från andra roller inom VVS men även här utför man praktiskt arbete i syfte att undervisa och lära eleverna allt dom behöver kunna.

Butiksbiträde

Ett annat yrke som kanske inte heller är helt förknippat med branschen är att jobba som butiksbiträde i en VVS-butik. Här fungerar man som proffs och rådgivare åt både privatpersoner och företagare så även om man ”bara” jobbar i en butik krävs det att man har kunskaper inom VVS.

Allt från rörmokare till lärare och butiksbiträde är alltså dom möjligheterna som finns inom VVS. Det finns även andra yrkesroller så som sprinklermontör och arbetsledare. För den som är intresserad av dessa yrken finns mycket intressant att läsa på nätet. Kanske är det inspirerande nog till att våga ta steget att utbilda sig till det som lockar mest.