Så tackar du nej till jobbsökande kandidater

Står man inför en rekrytering är det oftast en eller möjligtvis två tjänster som behöver tillsättas. När man sedan annonserar kommer det troligtvis komma in betydligt fler ansökningar än vad det finns platser och lika viktigt som det är att ta hand om intressanta kandidater så är det att ta hand om dom som inte är det. För detta finns flera viktiga punkter man bör följa för att alla som söker ska behålla en god bild av företaget.

Gör det till en positiv upplevelse

Även om en rekrytering innebär att bara en person får ett jobb så kan samtliga sökanden se processen som positiv. Det mesta handlar om bemötande och det gäller att inte vara för kort när man lämnar besked oavsett om dom sökande har höga eller låga förväntningar kring att få jobbet. Om sökanden får en negativ upplevelse av processen finns en risk att ryktet sprider sig om att företaget är oseriöst eller hanterar rekryteringar på ett dåligt sätt och det vill man såklart undvika. Det finns några olika saker att ha i åtanke när man lämnar besked som beror lite på hur långt man har hunnit komma i processen.

Efter första gallringen

Den första gallringen vid en rekrytering brukar vanligtvis gå ganska snabbt. När man gått igenom samtliga ansökningar har man förmodligen plockat bort en hel del personer som inte uppfyller dom viktigaste kraven och här finns två viktiga saker att tänka på när man lämnar besked. Det första är att avvakta någon dag, speciellt om man skickat ut en bekräftelse på att ansökningarna till https://fasticon.se har blivit mottagna. Går det alldeles för snabbt kan det faktiskt upplevas som negativt och det vill man undvika. Den andra är att man inte bara ska skriva nej tack, utan att man faktiskt motiverar varför dom inte har gått vidare. Även om man skickar samma mail till samtliga personer så ser det betydligt mer professionellt ut om man lämnar en kortare förklaring men ju mer personlig man är desto bättre.

Efter intervju

Tar man sig hela vägen till en intervju vid en rekrytering har man kommit ganska långt i processen och här är det lite svårare att upplysa dom kandidater som inte går vidare. Till skillnad från vid första gallringen bör man lämna detta besked via telefon istället för mail eftersom man redan har haft ett personligt möte. Man ska dessutom göra det ganska snabbt och inte hålla sina sökande kandidater på halster. Ge återkoppling så snart beslutet har fattats och se till att i det är läget vara än mer personlig. Är personen intressant för andra roller bör man uppmuntra honom eller henne att söka den istället. Det här är ett ypperligt tillfälle att bygga relationer även om man för stunden kommer med dåliga besked.

En rekrytering kan vara en jobbig process av flera anledningar. Dels är det mycket jobb och dels kommer man behövs göra väldigt många besvikna. Är det 100 personer som söker tjänsten är det 99% som kommer få ett nej och det är otroligt viktigt att sköta det snyggt för att inte riskera företagets rykte.